X

Uitgelicht

SBR Assurance stap voor stap
   
 

Als gevolg van de verplichtstelling SBR is het niet meer mogelijk om een jaarrekening op papier te deponeren. Hiermee verdwijnt ook de papieren accountantsverklaring. Ook de banken vereisen op termijn een digitale samenstellingsverklaring in SBR. Daarom een kort artikel over wat u als accountant nodig heeft om klaar te zijn voor SBR Assurance.

Om u voor te bereiden op deze nieuwe manier van deponeren dient u gebruik te maken van de door het NBA opgestelde SBR-Assurance oplossing. SBR-Assurance is nodig om er voor te zorgen dat de SBR-jaarrekening minstens aan dezelfde eisen voldoet als de oude papieren jaarrekening. SBR-Assurance bestaat uit drie pijlers, te weten de volgende drie:

  • Getrouw beeld
  • NBA Taxonomie
  • Linking & Signing

Ten eerste dient u te beschikken over een softwarepakket die de SBR-jaarrekening en de SBR verklaring (“NBA Taxonomie”) kan exporteren in een XBRL format. Vervolgens leest onze applicatie, al dan niet automatisch als wij een koppeling hebben met het door u gebruikte softwarepakket, het XBRL-document in. Onze software valideert de XBRL-documenten op de juiste taxonomie en presenteert deze volgens regels van de consistente presentatie (“Getrouw beeld”).

Het waarmerken van de SBR-jaarrekening en het ondertekenen van de SBR-verklaring kunt u doen met behulp van onze Linking & Signing toepassingen. Ons portaal is voorbereid op SBR-Assurance en heeft de mogelijkheid om de SBR-jaarrekeningen eenvoudig en snel te voorzien van de vereiste accountantsverklaring.

Tenslotte kunt u de SBR-jaarrekening versturen naar uw klant doormiddel van ons portaal. De klant dient immers de datum AvA in te vullen. Deze datum verwerken wij in de SBR-jaarrekening. Vervolgens accordeert de klant de SBR-jaarrekening inclusief de accountantsverklaring en stuurt ons portaal de jaarrekening, de verklaring en de vereiste detached signature naar Digipoort (het eLoket van de KvK).

Hier ziet u schematisch wat er gebeurt bij het Linking & Signing proces. De detached signature (een extra xml bestand) verbindt de ondertekende accountantsverklaring met de gewaarmerkte jaarrekening. Mocht er nog iets veranderen aan de jaarrekening, dan wordt de detached signature ongeldig. CreAim presenteert in haar SBR Assurance module ook het extra xml bestand op een leesbare wijze.

Lees hier ook de brief die de Kamer van Koophandel over SBR Assurance heeft verstuurd naar alle middelgrote rechtspersonen. « Terug

Kunnen we u verder helpen?